Westwijk Makelaars
Blog

Westwijk Makelaars is zeer betrokken bij de gemeenschap in Westwijk en is altijd benieuwd naar de activiteiten en bezigheden van ondernemers, instellingen, verenigingen en buurtbewoners. Wij spraken met Gerard Tholen en Nina Oudshoorn, sociaal beheerders bij Wijkcentrum Westend en Shanti Zanoli, wijkcoach in Westwijk.

 

Het wijkcentrum als middelpunt van de gemeenschap

 

Van de kinderdisco tot aan yogalessen en zomermarkten. Het wijkcentrum Westend in Westwijk zet zich in voor iedereen in de gemeenschap, van jong tot oud.

Sinds de bouw van Westwijk

Het wijkcentrum Westend in Westwijk bestaat al zo’n 30 jaar, sinds de bouw van Westwijk zelf. Sinds 2015 zit het wijkcentrum in een nieuw pand wat bij de verbouwing van het Westwijkplein is gebouwd.

Het wijkcentrum wordt gerund door twee sociaal beheerders, Gerard Tolen en Nina Oudshoorn. Dit doen ze echter niet alleen, maar in samenwerking met ongeveer 55 vrijwilligers. Tevens tref je er vaak de wijkcoach van Bovenkerk en Westwijk (Shanti Zanoli) en een maatschappelijk werker (Anouk van Oudsveen). Gerard en Nina vertellen ons over alle activiteiten die het wijkcentrum organiseert. Wijkcoach Shanti Zanoli vertelt over de nieuwe ontwikkelingen in Westwijk.

Sociale activiteiten en contacten

Het wijkcentrum wordt voornamelijk gebruikt voor het organiseren van sociale activiteiten en evenementen. Ze proberen voor iedere doelgroep iets te bieden. Zo is er een horecagelegenheid waar buurtbewoners gezellig met elkaar een drankje of hapje kunnen nuttigen. Ook worden er buurtborrels georganiseerd, zodat buurtbewoners met elkaar in contact komen.

Daarnaast zijn er verschillende clubs waar buurtbewoners lid van kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld een koersbal en bridge club die iedere week samenkomt. Voor kinderen worden er ook activiteiten georganiseerd, zoals een kinderbingo, muziekmiddag of disco.

Zzp’ers en partijen

Ook is het mogelijk om bij ons een zaal te huren. Het wijkcentrum wordt gebruikt voor het faciliteren van initiatieven vanuit buurtbewoners. Zij kunnen enerzijds een eigen activiteit opzetten en begeleiden, laten we zeggen als zzp’er,” aldus Nina. Zij huren de zaal bijvoorbeeld voor het geven van een yogales, dansles voor kinderen of een oefenmiddag voor het koor.

Anderzijds, vertelt Nina, worden de zalen voornamelijk in het weekend verhuurd voor feestjes. Er is veel aanvraag voor verjaardagen, babyshowers en kinderfeestjes. Ook worden er ieder jaar grote nieuwjaarsfeesten gehouden door bijvoorbeeld de Indische gemeenschap in Westwijk.

Betrokkenheid met de winkeliers

Het wijkcentrum is door het jaar heen ook bezig met grotere evenementen. Zo organiseren ze op verschillende feestdagen leuke activiteiten en een plek om samen te komen. Op Koningsdag is er de hele dag muziek, een popcornkraam en een poffertjeskraam.

Ook werken ze nauw samen met de winkeliersvereniging van het winkelcentrum in Westwijk. Voor in augustus hadden ze een leuk plan bedacht om een zomermarkt te organiseren, maar het is nog de vraag of dit door kan gaan in verband met de coronamaatregelen.

Aandacht voor de jeugd

Iets wat volgens het wijkcentrum en voornamelijk de wijkcoach van Westwijk Shanti Zanoli nog verbeterd kan worden, is de aansluiting met jongeren van tussen de 14 en 18 jaar oud. Daar is nog zeker winst te behalen. “Het wijkcentrum wilt zich inzetten om ook voor hen iets te bieden waardoor zij niet op straat gaan hangen. De wijkcoach gaat samen met een groepje jongeren in gesprek en op zoek naar mogelijkheden. Een van de oplossingen is het realiseren van een groot skatepark in de wijk,” vertelt Gerard.


Wijkcoach Shanti ondersteunt de groep enthousiaste jongeren met het realiseren van het skatepark in Amstelveen Zuid. Na het houden van een enquête onder de jeugd van Amstelveen bleek het enthousiasme van de jongeren te worden gedeeld. Inmiddels zijn er 3 gesprekken geweest tussen de initiatiefnemers en de gemeente. Ze hopen het skatepark in de zomer van 2021 te realiseren.

Krachten bundelen

Wijkcoach Shanti vertelt dat er in de wijken al erg veel kennis en kracht zit, dit probeert hij zo goed mogelijk te bundelen en versterken. Zo bracht hij een oude bakfiets bij de werkplaats van ons tweede thuis. Daar transformeren verstandelijk beperkte jongeren de oude fiets in een mooie koffiekar. Met die koffiekar zal hij de wijk in gaan om onder het genot van een kopje koffie of thee signalen en ideeën te bespreken. Tevens nodigt hij verschillende professionals uit de wijk uit om aan te sluiten, bijvoorbeeld de wijkagent of maatschappelijk werker. Shanti hoopt uiterlijk in september de wijk in te kunnen met de kleurrijke koffiekar.

Daarnaast is hij heel blij met de sport- en beweegcoach Mieke. Samen hebben ze zich tijdens de coronacrisis ingezet voor eenzame senioren. “De sportcoach van Amstelveen faciliteert sport en beweging voor eenzame ouderen. Om dit succes een mooi vervolg te geven, willen we een ongebruikt plein omtoveren tot ontmoetingsplek waar met name senioren kunnen komen sporten en dansen,” aldus Shanti.

Al met al zetten de werknemers van het wijkcentrum zich in voor alle buurtbewoners, van jong tot oud. Wijkcentrum Westend staat o.a. bekend als een plek waar je terecht kunt voor een heerlijk bakje koffie (met appeltaart!), maar het is ook een plek voor burgerinitiatieven en ondersteuning.

Wij vonden het ontzettend interessant om Gerard, Nina en Shanti te spreken en te horen waar het wijkcentrum zich zoal mee bezig houdt. Ga als buurtbewoner van Westwijk eens langs of kijk op de site wat het wijkcentrum allemaal voor jou te bieden heeft!

 

 

 

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod