Westwijk Makelaars
Blog


Als je denkt aan een huis kopen in Uithoorn, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar rust en ruimte, maar toch binnen de randstad. In welke buurt of wijk kun je je dan het beste vestigen? In Uithoorn kun je verschillende kanten op, liggend aan het Groene Hart of liever in het stadscentrum, geschiedenisrijke buurten en ruimte voor gezinnen.

 

 Neem contact op


Waarom wonen in Uithoorn?

Als je een huis wil kopen in Uithoorn, wil je natuurlijk zeker weten dat alle voorzieningen aanwezig zijn. Wees gerust dat je voor alle vormen van onderwijs terecht kunt in Uithoorn, met negen basisscholen, verschillende peuterspeelzalen en kinderdagverblijven en ook een speciale onderwijs inrichting. Daarnaast zijn er middelbare scholen die vmbo tot havo/vwo en gymnasium aanbieden, als ook een praktijkschool.

Ook voor recreatie is Uithoorn uitermate geschikt. Het zuidelijkste punt van Uithoorn, direct gelegen aan de wijken Meerwijk-West en Meerwijk-Oost, is het natuurgebied Uithoorn. Dit is tevens het begin van het Groene Hart, een veenweide gebied dat aangewezen is als Nationaal Landschap. Het 60 hectare grote Zijdelmeer is een prachtig gebied waar je kunt wandelen door de rietvelden, graslanden, hooi eilanden en een moerassig bos. Aan de Boterdijk vind je de Tuin Bram de Groote, een heemachtige tuin met gebiedseigen plantensoorten en bijzondere bomen.

Uithoorn heeft een lange en rijke geschiedenis. Er zijn verschillende oorlogsmonumenten, beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte. Ook zijn er een aantal kerken uit de jaren 1800 die als bezienswaardigheid gerekend mogen worden.


In welke wijk kan ik het beste wonen?

Uithoorn bestaat uit zeven wijken en buurten. In de jaren ‘40 tot ‘80 werd voornamelijk ten noorden van de N196 (destijds nog de 201) gebouwd. De oudste hiervan is de wijk Thamerdal, op de plek waar in de middeleeuwen het grotere buurtschap Thamen lag. De wijken Zijdelwaard en Legmeer verwijzen naar locaties waar voorheen de legmeer polders te vinden waren. De geschiedenis en geografie zorgen voor groene wijken met veel water.

Ten zuiden van de provinciale weg vind je de wijken Meerwijk-West en Meerwijk-Oost. Gelegen tussen het Zijdelmeer, waar de wijk zijn naam aan heeft te danken, en het natuurgebied Uithoorn. De wijk heeft voornamelijk eengezinswoningen met woonerf ingerichte straten. Veel groen, waterlopen met bruggetjes, en voet- en fietspaden. Tussen de wijken in liggen groenstroken die voor het verkeer beperkt toegankelijk zijn.

Ten zuiden van de N201 en gelegen aan de Amstel vind je het oude stadscentrum. Hier ligt een relatief nieuw winkelcentrum aan het Amstelplein, en vele eetcafés en winkels die Uithoorn haar uitstraling geeft, met een rijke geschiedenis en veel natuur. De Sint-Jan de Doperkerk staat ook wel bekend als de Schanskerk. Gelegen aan de Schans, wiens naam komt van de tijd in de 17e eeuw toen Uithoorn aan de frontlinie kwam te liggen bij de inval van de Franse troepen. Het is fijn wandelen in deze buurt aan het water met veel barretjes en restaurants.

De grootste buurt qua oppervlakte, gekenmerkt door veel tuinbouw en veeteelt, is de Kwakel. Het centrum heeft een geschiedenis die begon rond het jaar 1000, na aanvang van de ontginning van de Hollandse veengebieden. De wijk bevat onder andere het Fort bij De Kwakel, geclassificeerd als werelderfgoed. In deze unieke locatie bevindt zich Bar het Fort.


Is Uithoorn goed bereikbaar?

In de nabije toekomst wordt de Amsteltram vanuit Amstelveen Westwijk naar Uithoorn verlengd via de oude spoorweg. Van de oorspronkelijke spoorverbinding is op dit moment alleen nog het oude stationsgebouw aanwezig, in gebruik als restaurant. Doordat een gedeelte van de oude spoorlijn als busbaan is omgezet, loopt deze evenwijdig maar apart van de files. Buslijn 170 loopt van hartje Uithoorn, via Amstelveen, naar Amsterdam Centraal.

Met de auto is Uithoorn het best bereikbaar via de N196 van Haarlem naar Hilversum. De N201 loopt als rondweg om Uithoorn heen, waardoor het centrum van hevig verkeer bespaard wordt.


Al met al is Uithoorn een fantastische gemeente om een huis te kopen. Rust en ruimte, veel water en natuurgebieden maken de groene wijken erg prettig wonen voor gezinnen. Het stadscentrum is nieuw en voorzien van een winkelcentrum, maar bevat ook volop uitstraling, geschiedenis en cultuur, waar je fijn kunt wandelen en eten.

 

 Neem contact op


Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod