Starters opgelet! LTV nog 101% tot eind 2017

Starters opgelet!  LTV nog 101% tot eind 2017

Een jaarlijks terugkerend onderdeel bij de presentatie van de miljoenennota op Prinsjesdag is de aangepaste (fiscale) regelgeving en andere voorgenomen maatregelen die betrekking hebben op de woningmarkt.

Een aantal daarvan wil ik graag uitlichten in mijn blog. Dat zijn de aanpassing van NHG grens, het vervallen van de restschuld regeling en de loan to value regeling. Deze laatste heb ik al in een eerdere blog besproken, echter deze is nog wel actueel richting eind 2017.

Voor starters:

1. LTV:

Voor starters die met plannen rond lopen om hun eerste woning te gaan kopen kan het een voordeel opleveren als dat ze nog voor eind 2017 lukt. In dit geval mogen zij nog 101% van de waarde van de woning financieren. Vanaf 2018 is dat nog maar 100% dus moet er nog meer eigen geld meegebracht worden om de k.k. en andere bijkomende kosten te financieren. Op een woning van € 250.000,- scheelt dat toch €2.500,-. De woning hoeft niet perse in 2017 geleverd te worden. Maatgevend is de datum in het getekende koopcontract, dus is dat op 31 december 2017 dan val je nog gewoon in het oude regime.

2. NHG:

De NHG grens wordt vanaf 2018 bepaald op basis van de gemiddelde woningprijs. Dit heeft als voordeel dat deze grens zal stijgen onder invloed van de landelijke opleving op de woningmarkt!

Voor doorstromers:

Restschuldregeling:

De restschuld regeling komt per 1 januari 2018 te vervallen. Rente en kosten die na 1 januari gemaakt worden zijn niet meer aftrekbaar! Alleen de restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 blijven gedurende 15 jaar aftrekbaar. Indien men nog in een huis woont waar nog een restschuld op zit kan het slim zijn om nog voor het eind van het jaar op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Je behoudt tenslotte recht op de aftrek en ondertussen stijgt de waarde van je nieuwe woning in de huidige ontwikkeling mee. Mes snijd dus aan twee kanten!

Succes met de overwegingen. Als ik iemand kan helpen doe ik dat graag!

Nog een fijne dag toegewenst!

Wim Loos

Westwijk Makelaars

K-RMT gecertificeerd makelaar wonen

img

Wim Loos

Gerelateerde posts

Nieuwbouw project “De Scheg” Westwijk Amstelveen

...

Verder lezen
door Wim Loos

Westwijk Makelaars, Zaai Amstelveen?

Westwijk Makelaars saai? Uhhh...zoiets schrijf je toch niet over je je eigen makelaardij! Nou...

Verder lezen
door Wim Loos

10 jaars rente kruipt weer naar laagste niveau!

Goed nieuws voor mensen die op het punt staat een huis te kopen en voor diegene die aan een rente...

Verder lezen
door Wim Loos