Heipalen tekort! Help, help!!!

Heipalen tekort! Help, help!!!

Afgelopen week was er veel te doen over actuele problemen bij nieuwbouwprojecten. Er is namelijk een chronisch tekort aan bouwmaterialen en in het bijzonder aan heipalen.

Sinds we de crisis  “achter ons hebben gelaten” lijkt alles weer crescendo te gaan. Er word weer volop gebouwd in Nederland. In het Oostelijk Handelsgebied en de Houthavens in Amsterdam worden prachtige appartementen en kantoorgebouwen uit de grond gestampt. Achter deze bruisende activiteit, die veel arbeidsgelegenheid met zich meebrengt en veel nieuw benodigde woonruimte op gaat leveren, gaat een groot probleem schuil voor bouwend Nederland. De heipalen zijn namelijk op! Tijdens de crisis zijn er veel bedrijven die zich bezighielden met de productie van heipalen failliet gegaan. In een aantal gevallen is de productie capaciteit structureel teruggeschroefd en er is te weinig geanticipeerd op een conjunctureel herstel van de woningmarkt. Een heipaal is geen standaard product dat je met één druk op de knop kan bestellen. Verschillende lengtes en diktes, meer of minder bewapening elke heipaal heeft zo zijn eigen modificatie.

De heipalen staan symbool voor de vele uitdagingen waar de bouwsector momenteel voor staat. Overal is een tekort aan. Neem isolatie materiaal, vloerplaten, geschoold personeel op de bouw, vertragingen bij toeleveranciers die met dezelfde problemen kampen. De hele bedrijfskolom staat momenteel onder hoogspanning.

De gevolgen voor de woningmarkt laten zich raden! De nieuwe projecten langer gaan duren voor dat ze opgestart kunnen worden en bij lopende projecten kunnen we nu al concluderen dat ze later opgeleverd zullen gaan worden. Dit heeft weer gevolgen voor de prijzen van nieuwbouw en ook voor de prijzen van bestaande bouw. Mensen moeten wonen, dus zolang vraag en aanbod niet in balans zijn zal er opwaartse druk zijn op de woningprijzen!

Never a dull moment zou je zeggen! Terug kijkend op de afgelopen 8 jaar vraag ik me dan wel eens hardop af: Waar is die hele crisis ooit voor nodig geweest?!

Wim Loos

K-RMT gecertificeerd makelaar wonen

Westwijk Makelaars Amstelveen

 

 

img

Wim Loos

Gerelateerde posts

Westwijk Makelaars, Zaai Amstelveen?

Westwijk Makelaars saai? Uhhh...zoiets schrijf je toch niet over je je eigen makelaardij! Nou...

Verder lezen
door Wim Loos

10 jaars rente kruipt weer naar laagste niveau!

Goed nieuws voor mensen die op het punt staat een huis te kopen en voor diegene die aan een rente...

Verder lezen
door Wim Loos

Druk, druk, druk!

Zo ja .... moest even na denken over de titel van deze blog, maar het is toch de meest...

Verder lezen
door Wim Loos