Gaat hypotheekrente stijgen?

Gaat hypotheekrente stijgen?

Wanneer hebben we dat eerder gehoord! De Telegraaf /Geld schrijft daar “nota bene” op de landelijke Open Huizen Dag een artikel over. Wellicht is de wens de vader van de gedachte en zou een hogere rente stand enige rem zetten op de onstuimig stijgende woningprijzen, alleen of die redenering helemaal op gaat waag ik te betwijfelen.

Ontwikkelingen omtrent de hypotheekrente is een veel en graag besproken onderwerp in de media. Of het nu over de aftrekbaarheid of de hoogte daarvan gaat. Feit is dat het zich moeilijk laat voorspellen. De overheid is hier de afgelopen 15 jaar niet een heel betrouwbare partner in gebleken gezien de vele veranderingen die wij de afgelopen jaren de revue hebben zien passeren. De hoogte van de hypotheekrente is een heel ander verhaal, want die wordt in beginsel niet door de politiek, maar door marktwerking en monetair beleid van de ECB bepaald.

De verwachting dat de ECB het huidige opkoopprogramma van 60 miljard per maand volgend jaar zal gaan afbouwen naar 45 miljard per maand  doet suggereren dat de rente daarmee ook omhoog zal gaan.

Feit is dat markten altijd op verwachtingen vooruitlopen en zo ook de rentemarkt. Dit betekend dat een verlaging van het opkoopprogramma inmiddels al in de huidige hypotheek rentestand zit verwerkt.

Tel daar bovenop dat steeds meer nieuw toetreders op de markt verschijnen. Deze zorgen voor betere concurrentie werking en dus scherpere hypotheekrente tarieven. Vergeet niet dat de huidige rentestand van de benchmark van de Nederlandse staatsleningen markt de 10 jarige staatsobligatie zich op een niveau van 0,59% procent bevindt. Voor uw beeldvorming de hypotheek rente voor een lening met NHG ligt thans gemiddeld op 1,6% een marge van één vol procent voor de banken. Historisch ligt deze marge op nog geen half procent.

Het zal zo’n vaart niet lopen verwacht ik daarom zelf!

 

Met vriendelijke groet,

Wim Loos

K-RMT gecertificeerd makelaar wonen

img

Wim Loos

Gerelateerde posts

Westwijk Makelaars, Zaai Amstelveen?

Westwijk Makelaars saai? Uhhh...zoiets schrijf je toch niet over je je eigen makelaardij! Nou...

Verder lezen
door Wim Loos

10 jaars rente kruipt weer naar laagste niveau!

Goed nieuws voor mensen die op het punt staat een huis te kopen en voor diegene die aan een rente...

Verder lezen
door Wim Loos

Druk, druk, druk!

Zo ja .... moest even na denken over de titel van deze blog, maar het is toch de meest...

Verder lezen
door Wim Loos