Prijsbereik: Van naar

Buurtinfo Westwijk Amstelveen

Westwijk ligt momenteel ingekapseld tussen de Beneluxlaan aan de noordzijde de Legmeerdijk en de Bovenkerkerweg resp. aan de west- en de oostzijde en de J.C. Van Hattumweg aan de zuidzijde. De wijk zal nog worden uitgebreid met het nieuwbouwproject “de Scheg” waar ca. 820 nieuwe woningen gebouwd zullen gaan worden. De verwachting is dat er eind 2018 een begin kan worden gemaakt met het bouwrijp maken van de nieuwe woonomgeving.

Facts & Figures

 • Gebiedstypering

Westwijk is de laatste grote nieuwbouwwijk van Amstelveen. Hierdoor is zowel de bevolking als de woningvoorraad gemiddeld jong. Woningen en woonomgeving worden bovengemiddeld gewaardeerd door de bewoners met een 8,3.

Westwijk kenmerkt zich door lange zichtlijnen veel water en groen. De wijk is bijzonder ruim van opzet t.o.v. de andere wijken in Amstelveen.

 • De bevolking

Het aandeel jongeren ligt met 25% hoger dan gemiddeld in Amstelveen. Het aantal ouderen daarentegen ligt lager dan het gemiddelde t.w. rond de 11 %. Gezinnen met kinderen zijn oververtegenwoordigd met een percentage van 41% t.o.v. 26% in heel Amstelveen.  Het aantal alleenwonenden bedraagt rond de 27%. De verwachting is dat het aantal inwoners tussen nu en 2025 zal toenemen met 7% tegen 3% in heel Amstelveen. Westwijk telt thans 14.720 inwoners. (2016) Opvallend is het grote aantal Japanse en Indiase expats die in Westwijk wonen. De wijk is geliefd vanwege de goede infrastructuur, de ruime behuizing en de aanwezigheid van de Japanse kleuterschool in de wijk.

 • Woningen en woningvoorraad

De woning voorraad in Westwijk bestaat voor ca. 54% aan koopwoningen waarvan 44% eengezinswoningen en 10% meergezinswoningen (appartementen). De huurvoorraad bedraagt respectievelijk 24% aan meergezinswoningen en 22% aan eengezinswoningen. De vrije sector huur is hierbij oververtegenwoordigd. Westwijk telt thans in totaal 5.952 woningen (2016).

 • Leefbaarheid en veiligheid

De bewoners waarderen het prettig wonen in de buurt. De sociale kwaliteit ligt op een gemiddeld en goed niveau hetgeen model staat voor de gemeente Amstelveen. Qua veiligheid scoort Westwijk op de veiligheidsindex 63% tegen 62% gemiddeld in Amstelveen. Westwijk beschikt over 2 buurtregisseurs, welke in dagelijks contact staan met de inwoners.

 • Parkeren

Parkeren is in Westwijk gratis en vergunningsvrij. Bij het winkelcentrum geldt er wel een parkeerzone waarbij u de blauwe parkeerschijf dient te gebruiken bij het boodschappen doen.

 • Winkelen

Het vernieuwde winkelcentrum Westwijk heeft onlangs haar openingsfeest genoten. Het winkelaanbod is gevarieerd, dus kunt u er voor meer dan alleen uw dagelijkse boodschappen terecht. Naast 2 supermarkten vindt u er drogisterijen, een slijterij, een opticien, een(kantoor)boekhandel annex speelgoedwinkel, een kledingzaak, een kaasboer, een bakker, een slager, een Turks/Marokkaanse groenteman, meerdere kapsalons, een reisbureau, een zonnestudio, een fietsenwinkel en een apotheek. Wellicht is de meest opvallende winkel is de Japans/Koreaanse delicatesse winkel Shilla. Ook de horeca is ruim vertegenwoordigd op dit fraaie winkelcentrum Westwijk.

 • Sport en recreatie

Sport en recreatie zijn ruim vertegenwoordigt in en rondom Westwijk.

 • De grootste voetbalclub van Amstelveen, RODA23 ligt op de grens van Westwijk en Bovenkerk. Alle jeugdteams spelen tenminste op 1e klasse, Hoofdklasse of Divisie niveau.
 • Met de mogelijke komst van het NTC (Nationaal tenniscentrum) naar Amstelveen wordt het gebied “de Kegel” met het huidige tennispark “de Kegel” aan de Bovenkerkerweg een professioneel bastion voor de Nederlandse tennissport.
 • Diverse Hockeyclubs als MHC Amstelveen en HC Myra vindt u op nog geen 10 minuten rijden van Westwijk.
 • Het fraai gelegen 9 holes Golfcentrum Amsteldijk bereikt u binnen 15 minuten rijden per fiets of met de auto.
 • Fitness en sportscholen zijn in ruime mate vertegenwoordigt. In de directe omgeving vindt u o.a. Fit For Free, Gym3, i640GYM Crossfit, Ten Tije Fitness en Healthclub Different.
 • Paardrijden is met de diverse maneges in de directe nabijheid en het aangrenzende Amsterdamse Bos een Walhalla voor de liefhebbers.
 • Wandelen en hardlopen in de natuur kan langs de fraai gelegen Amstelveense Poel en het Amsterdamse Bos.
 • Voor de fietsliefhebbers liggen er prachtige fietsroutes langs de Amstel, het Amsterdamse Bos en de fietsroutes langs de Amstel, het Amsterdamse Bos en de “Bovenkerkerpolder”.
 • Schoolaanbod en kinderopvang

Weswtijk heeft drie basisscholen t.w. De Karel Eykman School (protestantschristelijk), De Triangel (katholiek) en De Westwijzer (openbaar). Op geen van de scholen geldt momenteel een toelatingsstop dus is iedereen welkom.

Daarnaast heeft Westwijk nog een openbare school De Wending, een basisschool voor bijzonder onderwijs voor leerlingen die meer aandacht nodig hebben.

Kinderopvang is ook in ruime mate aanwezig. De bekendste namen zijn Kinderrijk KDV (aan de Assenring en Schweitzerlaan), Zonnestoeltje de(Alsemlaan) en De Levantjes (Schweitzerlaan).

 • Gezondheidscentrum

Het gezondheidscentrum Duizendblad is begin 2016 opgeleverd en bevindt zich naast de eindhalte van metrosneltram 51aan de Kamillelaan 1k. Het centrum herbergt een apotheek, een viertal huisartspraktijken, fysiotherapeuten, mensendieck therapeute, logopediste, verloskundige, diëtiste psychologen, thuiszorg, het consultatiebureau en het Medisch Diagnostisch Centrum Amstelland.

 • Openbaar vervoer

De eindehalte van sneltram 51 bevindt zich in Westwijk en geeft een rechtstreekse verbinding met Amsterdam Centraal. (Rond 2020 zal de 51 niet verder rijden dan Station Zuid. Vandaar zal men dan over moeten stappen op de Noord-Zuidlijn). De belangrijkste busverbindingen, zijn lijn 199 Station Zuid Amsterdam-Amstelveen-Schiphol Centrum en vice versa en lijn 172 Kudelstaart-Aalsmeer-Amstelveen Amsterdam Centraal en vice versa.